Jakiś czas temu pokazałam Wam ciasteczka, które robiłam synkowi do szkoły. Rozeszły się jak świeże bułeczki. Były pyszne i bardzo łatwo się wykrawały, a to chyba najlepsze. Miny dzieci gdy je zobaczyły, bezcenne ;)
Ciasteczek z przepisu wychodzi mnóstwo, lukru też, ale można zawsze zrobić z podwójnej ilości.
Korzystałam z przepisów ze strony Mniam Mniam
Korzystałam z przepisów ze strony Mniam Mniam
Składniki:
170 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam aromat migdałowy)
2 i 2/3 szklanki mąki
2 duże jajka
2 duże jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
forma i papier do pieczenia
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodać po jednym jajku i wanilię. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą i dodać do masy maślanej, bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli masa wydaje się bardzo miękka, można dodać mąki, ale powoli i ostrożnie, żeby ciasteczka nie były twarde.
Ciasto podzielić na dwie części i lekko spłaszczyć. Odstawić do lodówki na godzinę.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na grubość 4-5 mm i wykrawać dowolne kształty (u mnie byli to strażacy, piloci a dla dziewczynek jeżdżąca konno czy śpiewająca ;) )
Piec 8-12 minut aż boki zaczną się rumienić, Wystudzić na kratce. Można polukrować
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
1 białko
rum ewentualnie
Zmiksować wszystkie składniki z jedną łyżką soku z cytryny. Gdy będzie za gęste, dodać soku, gdy za rzadkie, cukru. Smarować lukrem i dowolnie ozdabiać.
Smacznego!
Fajny, prosty przepis, może kiedyś wypróbuję :) Musiałabym czymś zastąpić lukier, bo za nim ja ani nikt z domowników nie przepada ;) . Pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuńMożna zrobić bez lukru, lub posmarować np. nutellą. Jednak ciasteczka bez lukru też są pyszne. Warto je zrobić
UsuńJa chyba po prostu posypię cukrem pudrem po wierzchu :) Ale pomysł z nutellą też fajny :D
UsuńBardzo lubię takie ciasteczka :-) proste i smaczne :-)
OdpowiedzUsuńTak, to prawda. Nie sztuka się narobić, ale właśnie takie proste przepisy lubię. Może kategoria kulinarne na stałe zagości u mnie na blogu, zobaczymy. Uwielbiam gotować
UsuńNapewno skorzystam z tego przepisu 😊
OdpowiedzUsuń